Maximale hypotheekhoogte in 2024 afhankelijk van energielabel

Dit jaar is er een belangrijke verandering doorgevoerd op het gebied van het verkrijgen van een hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 bepaalt het energielabel namelijk ook de maximale hoogte van je hypotheek.

Dit jaar wordt de hoogte van de hypotheek deels bepaald door het energielabel van de woning die je op het oog hebt. Goed nieuws dus als je overweegt een energiezuinig huis te kopen. Je kunt nu een hogere hypotheek krijgen voor een woning met een gunstiger energielabel. Een energiezuinige woning met een hoger energielabel betekent een verhoogde hypotheek, wat al snel kan oplopen tot duizenden euro’s extra die je kunt lenen.

Door je woning te verduurzamen of een duurzame woning aan te schaffen, draag je niet alleen bij aan een beperkte impact op het milieu, maar geniet je ook van een lagere energierekening. Deze besparing maakt het ook gemakkelijker om aan je vaste lasten te voldoen, waardoor je extra financiële ruimte krijgt.

Benieuwd hoeveel extra leencapaciteit een energiezuinige woning jou kan opleveren? Doe dan de aankoopcheck via onderstaande button en ontdek jouw mogelijkheden.

Doe de aankoopcheck!

Uitleg energielabels

Energielabel A of hoger

Energielabel A of hoger

Een woning ontvangt een energielabel A of hoger wanneer deze uitstekend geïsoleerd is en beschikt over zonnepanelen, een zonneboiler, en/of een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Voornamelijk nieuwbouwwoningen worden beoordeeld met een energielabel van A+ of hoger.

Een woning met energielabel A++++ staat ook bekend als een 0-op-de-meter-woning. Dit betekent dat het huis gedurende een jaar net zoveel energie verbruikt als het opwekt. Houd er echter rekening mee dat dit niet resulteert in een energierekening van 0 euro, aangezien er waarschijnlijk huishoudelijke apparaten zijn die elektriciteit verbruiken. Bij de beoordeling van het energielabel wordt hier geen rekening mee gehouden.

Energielabel B

Energielabel B

Een woning met energielabel B is nog steeds uitstekend geïsoleerd en energiezuinig. Zo beschikt het bijvoorbeeld over HR++-glas in plaats van standaard dubbelglas. Het enige wat mogelijk ontbreekt in deze woning, zijn duurzame energiebronnen zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C en D

Energielabel C

Een woning met energielabel C is redelijk energiezuinig en vertoont een relatief laag energieverbruik. Dit houdt in dat de woning goed is geïsoleerd, maar er is nog ruimte voor verbetering van de isolatie. In de zomer kan het huis nog behoorlijk warm worden. Waarschijnlijk tref je hier ook wat ouder dubbelglas aan, bijvoorbeeld uit de jaren negentig, en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen geïnstalleerd.

Energielabel D

In Nederland heeft een woning doorgaans energielabel C of D. Dit betreft voornamelijk huizen uit de jaren tachtig en negentig die slechts matig geïsoleerd zijn. Bij een energielabel D bestaat de mogelijkheid dat er nog verbeteringen aan de isolatie kunnen worden aangebracht. Houd er bovendien rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en niet alle ramen voorzien zijn van dubbelglas. Hierdoor kan de energierekening hoger uitvallen dan bij een woning met label A, B, of C.

Een woning met energielabel D biedt echter redelijk snelle mogelijkheden voor isolatieverbeteringen, zoals het installeren van zonnepanelen of het aanschaffen van een energiezuinigere ketel. Door ook het oude dubbelglas te vervangen door HR++-glas (of zelfs triple), liggen energielabels C, B en A binnen handbereik.

Energielabel E,F,G

Energielabel E

Een oranje of rood energielabel duidt op een relatief hoog energieverbruik in het huis. Meestal betreft dit oudere woningen met beperkte isolatie. Vaak zijn de kozijnen, vooral in de slaapkamers, voorzien van enkelglas, en ondervindt de cv-ketel in de winter moeite om de woning voldoende te verwarmen. Dit heeft natuurlijk invloed op zowel je energiekosten als het wooncomfort. Wees voorbereid op aanzienlijke tocht in huis als je hier geen actie op onderneemt.

Energielabel F

Bij een woning met energielabel F is doorgaans sprake van een hoog energieverbruik. Dit kan te wijten zijn aan onvoldoende isolatie en een gebrek aan energiebesparende maatregelen. Hierdoor loop je het risico dat de binnentemperatuur in de zomer vergelijkbaar is met de buitentemperatuur.

Energielabel G

Bij een woning met energielabel G is mogelijk zelfs de cv-ketel niet gemoderniseerd, en wellicht tref je hier zelfs nog een gaskachel aan. Als je van plan bent deze woning te verduurzamen, staat je een aanzienlijke taak te wachten. Toch zijn sommige huizen deze inspanning meer dan waard.

 

Ontdek jouw mogelijkheden

Benieuwd hoeveel extra leencapaciteit een energiezuinige woning jou kan opleveren? Doe dan de aankoopcheck via onderstaande button en ontdek jouw mogelijkheden.

Doe de aankoopcheck!

Wie zou je willen spreken?

Sabine Schaapman

Brantjes Heemskerk

Register Makelaar

Jan van Til

Brantjes Zaanstad

Register Makelaar Register-Taxateur

Danilla Prigge

Brantjes Beverwijk

Commercieel medewerker

Saskia Brantjes

Brantjes Zaanstad

Kandidaat Register Makelaar-Taxateur

+

Andere medewerkers