Met ingang van 1 januari 2021 verandert de manier waarop je een energielabel voor je woning krijgt. Zo’n label is verplicht als je je huis gaat verkopen. Tot nu toe kost een energielabel een paar tientjes. Volgend jaar wordt de prijs hoger. Maar wie nu een energielabel aanvraagt, betaalt nog de ‘oude’ prijs.

Een energielabel is verplicht als je je huis gaat verkopen. Als je verkoopt zonder energielabel, dan krijg je een boete. Je bent als verkoper dus hoe dan ook verplicht om kosten te maken voor het energielabel.

Wat is het

Een energielabel maakt duidelijk of een woning zuinig is of niet. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Klasse A is groen, zeer zuinig en dus beter voor het milieu. Klasse G is rood, de laagste categorie en het minst zuinig.

Waarom wordt het duurder

Zoals het energielabel nu ‘uitgerekend’ wordt, is niet erg nauwkeurig. Dat past niet bij de Europese regelgeving. Daarom moet het anders, stelde het kabinet in 2019. In het nieuwe systeem wordt preciezer gemeten. Om dat te doen, komt er iemand langs. Het is nog niet bekend hoeveel geld zulke ‘opmeters’ zullen rekenen voor hun diensten.

Wat levert het op

De labels A tot en met G blijven. Maar het zuinige A-label wordt gesplitst in A+ tot en met A++++. Het nieuwe label geeft dus meer informatie over zuinige tot en met superzuinige woningen.

Klassenindeling energielabel 2021.

Niet relevant

De Vereniging Eigen Huis vindt het niet nodig om nauwkeuriger te meten en dus hogere kosten te maken. “Niet relevant” en “weggegooid geld” noemt Eigen Huis het in een persbericht. De woordvoerder stelt dat het energielabel een momentopname is. Iemand die een huis wil kopen, ziet bovendien zelf wel hoe een woning er aan toe is.

Ons advies

Hoe dan ook, het nieuwe label komt er. Hoe hoog de kosten daarvan zullen zijn, kunnen we nog niet zeggen. Dat ze hoger zullen zijn, dat lijkt wel zeker. Brantjes Makelaars adviseert daarom nog gebruik te maken van de huidige regeling. Het ‘oude’ energielabel kun je nog 10 jaar gebruiken.

Nog geen plannen?

Zoals gezegd, het label is 10 jaar geldig. Ook als je je huis nu nog niet wilt verkopen, is het misschien een goed idee om voor 1 januari wel een energielabel te regelen. Als je over een paar jaar tóch je huis verkoopt, dan hoef je geen (hogere) kosten meer te maken.

Wanneer

De verandering zou ingaan in de zomer van 2020. Dat is uitgesteld tot januari 2021. Woningeigenaren hebben dus nog even de tijd om een label aan te vragen onder de huidige regeling. Wil je meer weten? Neem dan contact op.

Thomas Paardekooper

Thomas Paardekooper

De huizenmarkt is volop in beweging, dat geeft mijn werk als marketeer een mooie uitdaging. Het leukste onderdeel vind ik het creatief bezig zijn, inspelen op trends en ontwikkelingen en sparren met collega’s. Als je ziet dat een bepaalde werkwijze resultaat oplevert geeft dit een tevreden gevoel.