Het wordt steeds lastiger om een huis te kopen. De huizenprijzen stijgen, er is weinig aanbod, en de financiering is vaak een flinke puzzel. Vooral starters op de woningmarkt hebben het moeilijk om een huis te kopen. Wat is er aan de hand, en wat zijn je opties?

Waarom zou je een huis kopen?

Dat een huis een ‘veilig bezit’ is, geldt ook voor jou. Spaargeld op de bank levert niet veel op. Het kopen van een huis kan daarom een goede beslissing zijn. Als je eigen geld, je inkomen en de prijs van het huis met elkaar kloppen, is het zeker verstandig om er over na te denken om een huis te kopen. Het huren van een huis is in Nederland steeds duurder geworden in vergelijking met kopen. En als je inkomen voor een groot deel opgaat aan de huur, dan kun je niet sparen. Heb je hulp nodig bij het kopen van een huis? Vul dan de aankoopcheck in! 

Financiering

We beloofden om het nog even over financiering te hebben. Voor de meeste kopers is dat een saai onderwerp; je denkt liever na over de sleuteloverdracht en de inrichting. Maar het is belangrijk om je er in te verdiepen. De regels voor hypotheken zijn strenger dan voorheen. Dat is maar goed ook. In het verleden zijn veel mensen bij het kopen van een huis een te hoge hypotheekschulden aangegaan en in de problemen gekomen. ‘Eigen vermogen’ en bijvoorbeeld hulp van ouders bij de financiering, helpen bij een haalbare financiering. Geen leuke boodschap misschien, maar het is wat het is. Zorg er dus voor dat je weet wat je kunt besteden en stem je plannen daar op af. En heb geduld: het vinden van een huis waar je blij van wordt, mag best wat tijd kosten.

Nieuwbouw of bestaand

Zoeken, bezichtigen, bieden en de koop, dat zijn grofweg de stappen voor het kopen van een bestaande woning. Het kopen van een nieuwbouwwoning verloopt anders. Je beoordeelt de woning vanaf een tekening, soms vindt er loting of toewijzing plaats, je krijgt te maken met bouwtermijnen en – als je al een koopwoning hebt – een periode van dubbele woonlasten. Of je nu kiest voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning: een huis kopen is spannend en beide hebben voor- én nadelen.

Voor avonturiers: zelf bouwen

Het komt niet heel vaak voor, maar sommige kopers bouwen liever zelf hun huis. Om zelf een huis te bouwen, daar is veel uitzoekwerk, fantasie, vastberadenheid en moed voor nodig. En een kavel, natuurlijk. Je kunt dit samen met anderen doen of alleen. Zowel het ontwerp als de financiering zijn belangrijke aspecten die vragen om een serieuze voorbereiding.

Tenslotte

De huizenmarkt is krap, de regels voor financiering zijn veranderd, en misschien twijfel je tussen bestaande bouw en nieuwbouw. En als je voor nieuwbouw kiest: welke projecten zitten er aan te komen? Wil je er een keer vrijblijvend over verder praten, neem dan contact op met één van onze makelaars of doe de aankoopcheck. We weten wat er speelt in de regio en welke plannen er nu en over korte tijd aan zitten te komen. Door gebruik te maken van onze gratis aankoopcheck komen wij precies te weten wat voor soort woning je zoekt, in welke prijsklasse je zoekt en in welke plaats jouw nieuwe woning moet staan. Wanneer je de aankoopcheck hebt afgerond nemen wij binnen 1 werkdag contact met je op voor het maken van een afspraak.

Thomas Paardekooper

Thomas Paardekooper

De huizenmarkt is volop in beweging, dat geeft mijn werk als marketeer een mooie uitdaging. Het leukste onderdeel vind ik het creatief bezig zijn, inspelen op trends en ontwikkelingen en sparren met collega’s. Als je ziet dat een bepaalde werkwijze resultaat oplevert geeft dit een tevreden gevoel.