Ga naar content

Heb je je oog laten vallen op een prachtige te-koop-staande woning? Grote kans dat je niet kan wachten om de woning in het echt te bewonderen. Zou de woning overeenkomen met de perfecte plaatjes op het internet? Daar kom je maar op één manier achter, tijdens de bezichtiging. Maar waar moet je op letten bij de bezichtiging? In deze blog helpen wij je om goed voorbereid naar een bezichtiging in te gaan.

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Het op orde hebben van je financiële situatie kan enorm helpen tijdens een bezichtiging. Op voorhand kan je al een schatting maken of je de woning kunt betalen en hoeveel budget er over is voor eventuele verbouwingen. Zorg er ook voor dat je nog voordat je gaat bezichtigen helder hebt aan welke criteria jouw ideale woning moet voldoen. Zo kan je tijdens de bezichtiging geen belangrijke zaken over het hoofd zien en simpelweg je lijstje langs gaan. Het kan ook helpen om een extra paar ogen mee te nemen naar de bezichtiging. Dit kan een naaste zijn of nog beter je aankoopmakelaar!

Het tijdstip waarop de bezichtiging gepland wordt kan een deal breaker zijn. Zorg ervoor dat je altijd overdag bezichtigt. Houd er helemaal nu rekening mee dat de winterse dagen kort zijn en het dus al rond 17:00 uur donker is. De staat van de woning is het beste te beoordelen in daglicht.

2. Eerste indruk

De eerste indruk die je bij een woning krijgt, zegt veel. Wat zei je gevoel toen je de woning binnen kwam? Stel jezelf de belangrijke vraag: “Zie ik mijzelf hier wonen?”. De verkopende partij zal zijn best doen om je in te palmen met wat verkooptrucs. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende appeltaart-effect. Iedereen voelt zich direct thuis bij een woning waar de geur van een vers gebakken appeltaart hangt. Het kan ook helpen om zelf foto’s van de woning te maken. Dan kan je de woning altijd terugzien op je eigen gemaakte foto’s en vaak helpt dit om te relativeren.

3. Rationele indruk

Achtergrondinformatie

Het inwinnen van achtergrondinformatie bij de verkoper kan een rol spelen wanneer je uiteindelijk een bod wilt doen. Wat zijn de beweegredenen van de verkoper om te gaan verhuizen? Is het huis simpelweg te klein of te groot óf is het de buurt niet prettig om te wonen. Houd ook rekening met hoe de woning gebouwd is in verband met de lichtval. Een woning met een tuin op het Zuidwesten of Westen heeft over het algemeen de meeste zonuren op een dag. Hecht je waarde aan een zonnige tuin? Dan is het slim hierop te selecteren.

Bouwkundige staat

Doe onderzoek naar de huidige staat van de fundering, kozijnen, warmte installaties en eventuele verduurzamingen. Verdiep je ook in het huidige energielabel van de woning. Dit zegt veel over hoe energiezuinig de woning is en hoe hoog je stookkosten zullen zijn. Veel mensen zijn geneigd om alleen naar de binnenkant van de woning te kijken, maar kijk ook hoe goed de buitenkant is onderhouden. Hier kan namelijk ook veel geld in gaan zitten. Om goed geïnformeerd te worden is het vooral bij wat oudere woningen aan te raden om een bouwkundigenkeuring te laten uitvoeren.

Vergeet het interieur

Het interieur is smaak afhankelijk. De kunst is om hier als bezichtiger doorheen te kunnen kijken als het niet jouw smaak is. Kijk vooral naar de indeling van de woning, de grote van de ruimtes en of er genoeg opbergruimte is voor al je spullen.

4. Omgeving

De omgeving is alles bepalend bij het vinden van een schikte woning. Doe dus onderzoek naar de omgeving!

Voorzieningen

In wat voor omgeving is de woning gelegen en sluit dat werkelijk aan bij jouw behoeften? Vragen die je kan beantwoorden zijn:

  • Zijn er goede scholen in de buurt?
  • Is er een supermarkt op loopafstand?
  • Zijn er leuke restaurantjes in de buurt?
  • Zijn er parken of speelpleinen dichtbij?
  • Is het OV goed bereikbaar?

Parkeergelegenheid

Rijd een keer ‘s avonds langs de woning om te zien hoe druk het hier is qua geparkeerde auto’s. Is het erg druk? Moet je dan straks lang zoeken naar een parkeerplaats na een lange werkdag? En kunnen jouw bezoekers hun auto wel kwijt?

Geluidsoverlast

Geluidoverlast kan op lang termijn erg hinderlijk zijn. Inventariseer of de woning gelegen is naast snelwegen, treinen of een drukke weg. Check ook of de wijk onder een vliegroute ligt. Tot slot is het goed om helder te hebben in wat voor type wijk de woning gelegen is. Is het een kindvriendelijke buurt of zijn er juist meer ouderen of studenten? Op basis hiervan kan je inschatten of de wijk aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.

Buren

Buren kunnen het woonplezier sterk beïnvloeden. Het is daarom niet gek om tijdens je bezichtiging ook een bezoek te brengen aan de buren. Vraag naar hun ervaringen met de buurt bijvoorbeeld.

Wat zijn de gemeenteplannen?

Wat nog weleens vergeten wordt, is om rekening te houden met de gemeenteplannen. De gemeenteplannen kunnen de waarde van de woning verkleinen of vergroten in de toekomst. Het is dus van belang dat je weet wat de toekomstplannen voor in de wijk zijn.

5. Verduurzaming

Verduurzamen is een hot topic deze tijd. Met de huidige energieprijzen kan het stoken van een slecht geïsoleerde woning je maandelijks veel geld kosten. Wees je hier bewust tijdens het bezichtigen van een woning. Investeren in het isoleren van je woning is een vrij toegankelijke manier om op maandelijks kosten te besparen. Welke mogelijkheden er allemaal zijn rondom het verduurzamen van je woning lees je uitgebreid in onze Whitepaper.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het aankopen of verkopen van een woning? Onze makelaars geven je graag advies!